fredag

Om "Vi har tre fina barn och så har vi han."


På väven syns en pojke gå iväg med ett sexpack öl i handen. Han ser ensam ut och han var också oändligt ensam. När jag träffade honom avtjänade han ett straff och han hade inga större förhoppningar om ett gott liv efter sin verkställighet. När jag frågade honom om hans drömmar om framtiden ryckte han bara på axlarna och såg undrande på mig. Inte heller kunde han säga någonting han var på bra. Att han var dålig på det mesta det visste han mer än väl. När jag träffade hans familj sa hans mamma till mig, ”Vi har tre fina barn och så har vi han.” Jag tänker på honom ibland och jag undrar hur det skall kunna gå bra för en så ensam pojke.

"Vi har tre fina barn och så har vi han." 100 x 80 cm
Bildväv i lin från temat Kris och katastrofer.

lördag

Julbock om fattigdom

Idag lördag 15/12 och i morgon 16/12 är det Järnjul på Järntorget. Välkommen!

Min ateljé deltar med julbockar och julkort. Min julbock handlar om fattigdom i ett aldrig så rikt Sverige som nu. Jag har under hösten klippt ut ansikten ur Göteborgs-Posten. Sedan har jag klätt nästan 400 flirtkulor med ansikts-urklippen och byggt en julbock av dessa. Runt julbocken har jag virat traditionella röda band. På banden har jag skrivet en text om läget i landet Sverige idag. Under julen skall det enligt gammal sedvänja råda frid och vi skall ge oss tid för eftertanke och omsorg om andra. Läs gärna bockens julfundering under bilden.

Julbockar och kort i ateljén innan de skall packas för att
bäras på till Järntorget och julmarknaden Järnjul.

"Sverige har aldrig varit så rikt som nu. Sverige har nu högst BNP någonsin. Men. Nästan en kvartsmiljon barn lever i fattigdom i Sverige. Nästan var femte barn i Göteborg lever i fattigdom. I Bergsjön lever mer än hälften av alla barn i fattigdom. I Torslanda bara 1 %. I Sverige vräks barnfamiljer. Det finns minst 1000 hemlösa familjer i Sverige. Plus de barnfamiljer som lever gömda. Att bli sjukskriven, arbetslös eller pensionär är en allt vanligare orsak till fattigdom i Sverige. Asylsökande familjer är de fattigaste. Bidrag till ekonomiskt utsatta familjer minskar i Sverige. Bidrag till de som redan har gott ställt ökar istället men kallas då skatteavdrag." 

Faktabakgrund till texten finns på Rädda barnens hemsida, Barnombudsmannens hemsida, Göteborgs stads hemsida och i Susanna Alakoskis bok Oktober i Fattigsverige.

söndag

Järnjul 15-16/12 på Järntorget

Helgen 15-16/12 är det julmarknad på Järntorget under namnet Järnjul. Flera konsthantverkare som har ateljéer runt om kring Järntorget kommer att delta. Vi deltar alla sex från min ateljé på Andra Långgatan med julkort och julbockar till försäljning. Min julbock blev en politisk bock och handlar om fattigdom och barnfattigdom i synnerhet. Välkommen!


Julbockar från Andra Långgatan.

Om "Jag är som Svartepetter - ingen vill veta av mig."

På väven syns en man sitta i en cell i ett svenskt häkte. Han har på sig Kriminalvårdens gröna kläder och gröna platstofflor. Cellen är helt steril och det enda han får lov att ha i cellen är en mugg och landstingets gula filt. Mannen har sagt att han inte orkar längre och att tänker allt oftare på självmord. Han tror att det inte finns någon värre situation att leva i än den han är i, eller jo, koncentrationslägren var nog värre säger han. Mannen är inte misstänkt för något brott och han avtjänar inget straff utan anledningen till att han är i ett svenskt häkte är att han väntar på att utvisas. Men hans hemland har ingen fungerande statsapparat och gränspolisen har försökt i månader att få till utvisningen utan att lyckas. Ingen vet hur länge till mannen skall vänta i häktet på en utvisning, som nästan är omöjlig att verkställa. Månader, år? Och i hemlandet finns inget kvar, ingen väntar på honom där och han har inte varit där sedan han var liten. Mannen tittar på mig med trötta ögon och säger "Jag är som Svartepetter - ingen vill veta av mig". Och jag vet inte vad jag skall svara honom.


"Jag är som Svartepetter - ingen vill veta av mig." 100 x 80 cm
Bildväv i lin från temat Kris och katastrofer.